„Egy tál gomba többet ér minden hadvezéri dicsőségnél...” Claudius

Összefoglaló a II. Kucsmagomba Fesztiválról

Kedves Gombásztársak, Barátaink!

A közös érdeklődési kör és a gomba szeretete idén is sok kedves ismerőst összehozott, de nagy örömünkre sok új gombász is csatlakozott hozzánk a Fesztiválon.

2016-ban az időjárás is kegyesebb volt hozzánk, mert a Fesztivál előtti héten lehullott csapadék és a kellemes tavaszi időjárás hatására olyan gombák is megjelentek, amelyek ilyenkor még nem nevezhetők szokványosnak.
A kucsmagombák közül minden fajt megtaláltunk, az ízletes alakkörből nem is keveset. A szerencsésebbek, vagy ügyesebbek teli kosár gombával térhettek haza.

A három nap alatt 12 helyszínen hosszabb-rövidebb kirándulásokon vettünk részt, a túraútvonalakat még az aktívabb résztvevők is befolyásolták, így eddig még be nem járt, fel nem fedezett helyszíneket is megismertünk.

Ezúttal Finy Pétertől és Dr. Jancsó Gábortól hallhattunk ismét nagyon színvonalas és érdekes előadásokat a gombák csodálatos és rejtélyes világával kapcsolatban.

Varga Lilla és Mike Ariel ugyancsak fantasztikus hangulatot teremtett a rövid koncert alatt, néhányan még táncra is perdültek.

A Várgesztesi Villapark kitűnő helyszín volt a Fesztivál számára, gyönyörű, természetközeli környezetben töltöttük el ezt a három napot. Az ellátás, az étkezés is nagyszerű volt, sokan kihasználták a wellness-részleg szolgáltatásait is.

Ezen a Fesztiválon elértük a maximált létszámot. Kereken 100 fő szállóvendég érkezett a rendezvényre, köztük 17 gyermek és még 1-1 napon kb. plusz 10-20 fő vett részt az Erdei Gombász Tanoda alapfokú- és szakellenőr tanfolyamának hallgatói közül, valamint voltak meghívott vendégek is. Úgy gondoljuk, hogy ez az a maximális létszám, amellyel megőrizhető a Fesztivál viszonylag családias, közvetlen légköre és így egyre jobb, összeszokottabb közösség alakulhat ki évről évre.

Köszönjük a túravezetőknek Beccának, Berki Frigyesnek, Borsi Valinak és Finy Péternek az aktív munkát.
Köszönjük továbbá Fődi Attilának és Horváthné Ottlecz Juditnak a határozásban és a fajlista összeállításában nyújtott munkáját.

Végül, de nem utolsósorban köszönjük a Komárom-Esztergom Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a fesztivál megrendezéséhez nyújtott támogatást.

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk és nagyon örülünk, hogy jól éreztétek magatokat, de ilyen lelkes és nagyszerű - nem is olyan kis - csapattal csak jól sikerülhetett a rendezvény.

Végezetül szeretnénk Sebestyén Ákos gombásztársunk rövid élménybeszámolóját[1] közzétenni a Fesztiválról.

Reméljük, hogy jövőre is ellátogattok a III. Kucsmagomba Fesztiválra, de addig is kívánunk jó egészséget és sok kellemes gombászélményt.

Baráti üdvözlettel:
Gyuri, Gabi, Dorottya

Fotók és fajlista a II. Kucsmagomba Fesztiválról[2]

A II. Kucsmagomba Fesztivál programja[3]

Összefoglaló az I. Kucsmagomba Fesztiválról[4]
Fotók és fajlista az I. Kucsmagomba Fesztiválról[5]
Az I. Kucsmagomba Fesztivál programja[6]
Kucsmagomba
NATURA ARTIS MAGISTRA.
A természet a művészet tanítómestere.
A kucsmagomba túrák helyszínei érintik a Vértes rejtett völgyeit, a tatai ősfás parkok területeit, az ízletes kucsmagombákban gazdag magas- és virágos kőrises hegyeket és völgyeket, a különösen  zamatos  medve-
hagymákban is bővelkedő síkvölgyi   láperdőket,  vala-
mint a tavakat körülvevő szikes-agyagos   terrénumo-
kat.
Gnomonika | © Copyright 2022 György Vrba