„Egy tál gomba többet ér minden hadvezéri dicsőségnél...” Claudius

Öszefoglaló az I. Kucsmagomba Fesztiválról

Kedves Gombásztársak, Barátaink!

Először is szeretnénk mindnyájatoknak megköszönni, hogy - a nem túl kegyes időjárás okozta szárazság ellenére - ilyen lelkesen gyűjtöttétek a gombákat. Nagyon örültünk, hogy az ország minden területéről - Lentitől Békéscsabáig, Szombathelytől Budapesten át Mezőtúrig – ellátogattatok hozzánk.

Nagy élvezettel és várakozással vetettétek bele magatokat akár a legsűrűbb erdőbe, tüskés bozótba, átkeltetek a patakon, felmásztatok a legmeredekebb hegyoldalakon a gombavadászat ösztönétől vezérelve. Szerencsére gyönyörű időnk volt és sokszor festői tájakon vezetett végig az utunk. Együtt örültünk az első cseh-, hegyes-, simasüvegű- és fattyú kucsmagombának, de még a papsapka gombának is, Albert Lászlónak köszönhetően pedig az ízletes kucsmagombával is találkozhattunk. Több, mint 60 fajt sikerült begyűjteni a három nap alatt, ami igen szép teljesítmény ilyen körülmények között és ezt Nektek köszönhetjük.
Sok kedves új és régi ismerős gombásszal tölthettük el együtt ezeket a napokat, reméljük, hogy közületek is sokan új barátokra találtak.

Köszönjük továbbá Albert Lászlónak és Lukács Zoltánnak az érdekes és hasznos információkban bővelkedő előadásokat, Beccának és Fődi Attilának a sok munkát, amit a fajlista összeállításába fektettek.
Köszönjük Finy Péternek a szervezésben nyújtott segítséget, Tóth Miklósnak a videovetítéshez biztosított érdekes filmeket, amelyre ezúttal sajnos elég kevés idő jutott.
Köszönjük Varga Lillának és Mike Arielnek a színvonalas zenei előadást, amelyet mindannyian nagyon élveztünk.
Végül, de nem utolsósorban köszönjük a Komárom-Esztergom Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a fesztivál megrendezéséhez nyújtott támogatást.

Reméljük, hogy szép emlékekkel tértetek haza és még sokáig felidézitek az I. Kucsmagomba Fesztivál élményeit.

A lap alján található linkeken megtekinthetitek a túrákon és az esti órákban készült képeket, valamint hamarosan a végleges fajlistát is.

További eredményes gombászást kívánunk és szeretettel visszavárunk benneteket a rendszeres keddi és szombati túráinkon, valamint a 2016. évi II. Kucsmagomba Fesztiválon, amelynek már most elkezdődtek az előkészületei.
Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk mi is, mint szervezők és ennek egyik eredményeként az elkövetkezendő évtől Fesztiválunknak Várgesztes község fog új otthont adni.

Baráti üdvözlettel:
Gyuri, Gabi, Dorottya

Fotók és fajlista az I. Kucsmagomba Fesztiválról[1]
Az I. Kucsmagomba Fesztivál programja[2]
Tata
NATURA ARTIS MAGISTRA.
A természet a művészet tanítómestere.
A kucsmagomba túrák helyszínei érintik a Vértes rejtett völgyeit, a tatai ősfás parkok területeit, az ízletes kucsmagombákban gazdag magas- és virágos kőrises hegyeket és völgyeket, a különösen  zamatos  medve-
hagymákban is bővelkedő síkvölgyi   láperdőket,  vala-
mint a tavakat körülvevő szikes-agyagos   terrénumo-
kat.
Gnomonika | © Copyright 2022 György Vrba